Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ



ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ



Αφού απαντήσετε [σε κείμενα word, που δε θα ξεπερνούν τις 150-200 λέξεις] στα παρακάτω ερωτήματα ακολουθώντας τις υπερσυνδέσεις και τη μελέτη των δοθέντων ποιημάτων, να αναρτήσετε τα αποτελέσματα της έρευνάς σας στο ιστολόγιο της ομάδας σας.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
  1. Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην άνθιση της Επτανησιακής Σχολής;
  2. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά Επτανησιακής Σχολής της; Θα μπορούσε να θεωρηθεί ρομαντική σχολή;
  3. Ποιοι είναι οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποί της;
  4. Δώστε ένα σύντομο βιογραφικό των ποιητών των αποσπασμάτων που μελετήσατε.
  5. Ποια από τα χαρακτηριστικά της Επτανησιακής Σχολής ως προς τη γλώσσα και τη θεματολογία,  εντοπίζετε στα ποιήματα που μελετήσατε;
  6. Να εντοπίσετε στο ποίημα του Ανδρέα Κάλβου, Τα ηφαίστεια, σημεία όπου είναι εμφανής η συναισθηματική συμμετοχή του ποιητή. Τι εξυπηρετεί η συναισθηματική αυτή συμμετοχή στο στόχο του ποιήματος;
  7. Στο ποίημα του Ανδρέα Κάλβου, Τα ηφαίστεια, εντοπίστε σημεία της εικονοπλαστικής και εκφραστικής τόλμης του ποιητή και εξηγήστε τι εξυπηρετούν.
  8. Στο Β’ σχεδίασμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Σολωμού, στο 2ο απόσπασμα,  να καταγράψετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ομορφιά της φύσης στη διαμόρφωση των συναισθημάτων του ανθρώπου.
  9. Στο Β’ σχεδίασμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων εντοπίστε σχήματα λόγου και εξηγήστε τη λειτουργία τους μέσα στο ποίημα.
  10. Στον Πόρφυρα του Σολωμού να προσέξετε τις αντιθέσεις στο απόσπασμα 1 και να αναπτύξετε τη σημασία τους. Εντοπίζετε κάποια αντιστοιχία με τους Ελεύθερους Πολιορκημένους;
  11. Ο Λορέντζος Μαβίλης έγραψε σονέτα. Να αναζητήσετε τα χαρακτηριστικά τους και να τα εντοπίσετε στο ποίημά του, με τον τίτλο: «Λήθη», που μελετήσατε.
  12. Ο Λορέντζος Μαβίλης ανήκει στους μετασολωμικούς ποιητές. Τι ξέρετε γι’ αυτούς; Θα μπορούσατε να δικαιολογήσετε την ένταξή του αυτή όχι μόνο ηλικιακά αλλά και με βάση τη θεματολογία του;
  13. Σε ποιον απευθύνεται ο Λορένζος Μαβίλης στο ποίημα Λήθη; Τι εξυπηρετεί το β’ ενικό πρόσωπο;
  14. Γράψτε κι εσείς ένα σονέτο στο οποίο να προβάλλετε την καταλυτική επίδραση της φύσης  στη διάθεσή σας για δράση και εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου