Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Η ΙΘΑΚΗ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ




ΚΑΒΑΦΗΣ + ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2Ο
Αφού απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα ακολουθώντας τις υπερσυνδέσεις και τη μελέτη των δοθέντων ποιημάτων, να αναρτήσετε τα αποτελέσματα της έρευνάς σας στο ιστολόγιο της ομάδας σας.
1.      Ποιοι είναι οι εκφραστές της γενιάς του μεσοπολέμου και ποιος ο βασικότερος εκπρόσωπός της; Παρουσιάστε τους σε ένα διάγραμμα ροής.
2.      Κώστας Καρυωτάκης: Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων: Το ποίημα ανήκει στη συλλογή του Καρυωτάκη «Νηπενθή». Αναζητήστε πληροφορίες για τη συλλογή αυτή και παρουσιάστε τες σε μια διαφάνεια του power point .
3.      Ο τίτλος του ποιήματος προδίδει στοιχεία του χαρακτήρα και της συναισθηματικής κατάστασης του ποιητή; Παρουσιάστε τα αποτελέσματα της μελέτης σας σε ένα κείμενο word 150 περίπου λέξεων.
4.      Το ποίημα είναι μια μπαλάντα. Αναζητήστε τα χαρακτηριστικά της μπαλάντας και μελετήστε αν και πώς εμφανίζονται στο συγκεκριμένο ποίημα. Εντοπίζετε στο ποίημα γνωρίσματα της παραδοσιακής ποίησης; Παρουσιάστε τα αποτελέσματα της μελέτης σας σε δύο διαγράμματα ροής.
5.      Το ποίημα είναι συμβολικό. Αναζητήστε τα χαρακτηριστικά του συμβολισμού και προσπαθήστε να τα εντοπίσετε και να τα ερμηνεύσετε στο συγκεκριμένο ποίημα. Στη συνέχεια παρουσιάστε τα σε ένα διάγραμμα ροής.
6.      Ποια είναι η στάση του κόσμου απέναντι στους άδοξους ποιητές και ποια η στάση του ποιητή; Παρουσιάστε τα αποτελέσματα της μελέτης σας σε δύο διαφάνειες του power point .
7.      Κ.Π.Καβάφης: Σε δύο διαφάνειες του power point παρουσιάστε μια σύντομη βιογραφία του ποιητή. 

8.      Κ.Π.Καβάφης: Απολείπειν Θεός Αντώνιον: Ποια στοιχεία της Καβαφικής ποίησης εντοπίζετε στο ποίημα; Παρουσιάστε τα αποτελέσματα της μελέτης σας σε μία διαφάνεια του power point .
9.      Σε ποιον απευθύνεται ο ποιητής; Θα μπορούσε να αποτελεί το πρόσωπο αυτό σύμβολο; Παρουσιάστε τα αποτελέσματα της μελέτης σας σε μία διαφάνεια του power point .
10.  Το ποίημα δε χωρίζεται σε στροφές, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία δομής που χωρίζουν το ποίημα σε μικρότερες ενότητες. Εντοπίστε τα και σχολιάστε το ρόλο τους. Παρουσιάστε τα αποτελέσματα της μελέτης σας σε μία διαφάνεια του power point .
11.   Ο ποιητής προβάλλει μια συγκεκριμένη στάση ζωής. Ποια είναι αυτή; Παρουσιάστε τα αποτελέσματα της μελέτης σας σε μία διαφάνεια του power point .
12.   Θα μπορούσατε να εντοπίσετε ομοιότητες ανάμεσα στους άδοξους ποιητές του Καρυωτάκη και τον Αντώνιο του Καβάφη; Παρουσιάστε τα αποτελέσματα της μελέτης σας σε μία διαφάνεια του power point .
13.  Γράψτε ένα ποίημα χρησιμοποιώντας β’ ενικό πρόσωπο, με ποιητικό υποκείμενο ένα ιστορικό πρόσωπο και θέμα την ανάγκη επίδειξης μιας αξιοπρεπούς στάσης ζωής απέναντι σε μια αποτυχία.


Τι συμβολίζει η Ιθάκη και γιατί στο τέλος πολλαπλασιάζεται
 Η Ιθάκη μέσα στο κείμενο λειτουργεί συμβολικά. Συμβολίζει έναν υψηλό στόχο, ένα ιδανικό που θέτει κάθε άνθρωπος. Η Ιθάκη είναι το κίνητρο για να ξεκινήσει κανείς ένα ταξίδι μεγάλο με πολλές περιπέτειες από το οποίο θα αποκτήσει πολλές γνώσεις και πλούσιες εμπειρίες. Η Ιθάκη από μόνη της δεν έχει μεγάλη αξία και μπορεί να φανεί κατώτερη των προσδοκιών. Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι ο αγώνας για την κατάκτησή της, η απόκτηση γνώσεων και εμπειριών και η απόλαυση αγαθών κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής.
Στο τέλος, η Ιθάκη αναφέρεται στον πληθυντικό και αυτό γιατί ο ποιητής θέλει να γενικεύσει το σύμβολο και να ταυτίσει την Ιθάκη  με κάθε στόχο και κάθε ιδανικό που θέτει ο οποιοδήποτε άνθρωπος, οποιασδήποτε εποχής. Ακόμη θέλει να τονίσει ότι δεν έχουμε ή δεν πρέπει να έχουμε, μόνο ένα στόχο στη ζωή μας αλλά πολλούς, άλλους βραχυπρόθεσμους και άλλους μακροπρόθεσμους. Και σίγουρα πρέπει μόλις κατακτούμε τον έναν να θέτουμε τον επόμενο στόχο μας, αν θέλουμε η ζωή μας να έχει νόημα και ουσία.
Πετρίνα Αποστόλου



Το μήνυμα της Ιθάκης

Το μήνυμα του ποιήματος του Καβάφη: «Ιθάκη» είναι αισιόδοξο, καθώς μας τονίζει την αξία της ζωής του ανθρώπου και τους στόχους που πρέπει να πετυχαίνει. Επίσης, σύμφωνα με τον Καβάφη, ο άνθρωπος τη ζωή του πρέπει να τη ζει έντονα και με πάθος, να προσπαθεί να παίρνει όσες περισσότερες εμπειρίες μπορεί από τα μέρη που ταξιδεύει και να την κάνει όλο και πιο ευχάριστη για τον ίδιο, απολαμβάνοντας όλο το ταξίδι που κάνει, χωρίς όμως να ξεχνάει τον τελικό του προορισμό.
Ηλίας Βασιλειάδης
Κ.Π.Καβάφης: «Απολείπειν Θεός Αντώνιον»
Η στάση ζωής που προβάλλει ο ποιητής
Ο Κ.Π.Καβάφης στο ποίημά του «Απολείπειν Θεός Αντώνιον» προβάλλει μια συγκεκριμένη στάση ζωής, κάνοντας το ποίημα καθαρά φιλοσοφικό. Αυτή η στάση ζωής που προβάλλεται είναι ότι όσο εύκολα μπορεί να κερδίσει κάτι ο άνθρωπος τόσο εύκολα μπορεί και να το χάσει. Στην περίπτωση οπότε που αποτύχει πρέπει να αποφεύγει την ταπείνωση και την απελπισία. Αντ’ αυτού θα πρέπει να είναι θαρραλέος και να αποδέχεται με αξιοπρέπεια και ρεαλισμό την πτώση του, παραμένοντας στο ύψος του. Στις αποτυχίες δηλαδή πρέπει να μην παραιτείται αλλά να συνεχίζει να προσπαθεί και να αγωνίζεται. Πρέπει όλοι να μάθουμε να αποδεχόμαστε τις αποτυχίες και να τις αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια και πάνω απ’ όλα να μην υποτιμάμε τον εαυτό μας. Εξάλλου κάθε αποτυσχία αποτελεί πρόκληση για καινούριες επιτυχίες στη ζωή μας.
 Ηλίας Βασιλειάδης- Γιώτα Βισέρη




Είναι τελικά η ποίηση καταφύγιο;

Για τον Καρυωτάκη η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε.
Ο Καρυωτάκης εκφράζει στο ποίημά του «Είμαστε κάτι…» όλα τα αισθήματα της διάλυσης και του πόνου που διακατέχουν την ψυχή του και καταλήγει στο ότι το μόνο καταφύγιο, η μόνη διέξοδος απ’ όλα αυτά είναι η ποίηση. Η ποίηση είναι δηλαδή ο μόνος χώρος που μπορεί να καταφύγει για να εκφράσει όλα αυτά τα βασανιστικά συναισθήματα και να απαλύνει τον πόνο του. Είναι η μόνη που του δίνει δυνατότητα απαλλαγής από τα αρνητικά αυτά συναισθήματα αλλά ταυτόχρονα οι στίχοι της αποτελούν καθρέφτη αυτής της βασανιστικής πραγματικότητας. Επομένως η ποίηση είναι μεν καταφύγιο αλλά ένα καταφύγιο που φθονούμε, γιατί η διέξοδος που προσφέρει είναι υπό αμφισβήτηση.  Και αυτό γιατί εκφράζοντας η ποίηση τα συναισθήματα του ποιητή  βγάζει προς τα έξω όλη την πίκρα και τον πόνο. Άρα διαβάζοντάς την ξαναζεί ο ποιητής και όλο το αναγνωστικό κοινό του όλα αυτά τα ζοφερά συναισθήματα. Έτσι λοιπόν γίνεται φανερό ότι το καταφύγιο που προσφέρει δεν είναι και τόσο καταφύγιο, γι’ αυτό και ο Καρυωτάκης διατείνεται ότι το καταφύγιο αυτό το φθονεί.
Θοδωρής Αλταντζής – Κωντσταντίνος Καλίγγας

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου